Nie trzeba dużo mieszać, robi się je bardzo szybko. W ciągu 30 minut muffinki gotowe. Polecam bardzo dobre, wilgotne, długo świeże. To jest mała porcja, wychodzi 8 muffinek.
Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać. Masło z cukrem utrzeć, dodać jajko i wymieszać na gładką masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Banana rozgnieść widelcem i dodać do masy. Krówki pokruszyć i wrzucić do ciasta, wymieszać łyżką.
Po dodaniu banana i cukierków nie mieszać już mocno, ciasto musi mieć wyczuwalne grudki z cukierków i banana.
Foremki sylikonowe do babeczek czy muffinek wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec muffinki 15-20 minut. Do suchego patyczka.
Ja polałam muffinki lukrem, ale możecie udekorować ubitą śmietaną lub dowolnym kremem.
Wykonanie w thermomix
- do naczynia miksującego dodać masło i cukier, wymieszać obroty 6, czas 30 sekund
- za pomocą kopystki zdjąć ciasto z boków naczynia, dodać jajko, zmiksować obroty 6, czas 30 sekund
- dodać mąkę, proszek do pieczenia, zmiksować, obroty 6, czas 30 sekund
- dodać połamanego banana, zmiksować, obroty 5, czas 15 sekund
- dodać pokruszone krówki, wymieszać za pomocą kopystki
- reszta jak wyżej.
Smacznego, muffinki są pycha.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.