Z tego przepisu zawsze robiłam babkę, ale dzisiaj zrobiłam muffinki. Każdy może zrobić jak ma ochotę.
Bardzo łatwe w wykonaniu, masło roztopić w garnuszku dodać cukier, mak, mleko,rodzynki , chwilkę gotować. Odstawić z ognia i zostawić do przestudzenia. Dodajemy żółtka jajek, przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia. Na koniec ubijamy białka na sztywno i dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Wlać ciasto do foremek, nagrzać piekarnik do 190 C
Pieczemy około 40 minut, zawsze radzę sprawdzić patyczkiem drewnianym stan upieczenia.
Ciasto jest wilgotne i pyszne. Mam ten przepis od mojej najukochańszej cioci Jadzi. Przepis jest w naszej rodzinie od wielu lat. Ta porcja ciasta jest na normalnej wielkości formę do babki. Jeżeli zrobicie babkę czas pieczenia trzeba trochę wydłużyć.
Życzę smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.