Ciasto godne polecenia, idealne na specjalne okazje i nie tylko 🙂
Ciasto -masło utrzeć z cukrem, na puszystą masę. Podczas mieszania dodać po jednym jajku. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, dżem, mleko, sodę, kakao i dokładnie wymieszać na gładką masę.
Formę o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy, piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 35-40 minut. Sprawdzić stan upieczenia za pomocą drewnianego patyczka. Jak jest suchy to znaczy że ciasto jest gotowe. Ostudzić.
Krem – masło z cukrem utrzeć na puch. Podczas mieszania dodać po jednym jajku i dokładnie utrzeć. Na koniec dodać kakao. Wlać spirytus w którym moczyły się wiśnie. Dodać według uznania.
Krem rozłożyć na górze ciasta. Jeśli kupicie wiśnie w spirytusie to trzeba je odsączyć i rozłożyć na kremie. Lekko je przydusić.
Jeśli macie wypestkowane wiśnie to można je zalać spirytusem. Zostawić na noc lub na dwa dni. Następnie odcedzić i rozłożyć na kremie.
Warstwa orzechowa – na lekko rozgrzaną patelnię wrzucić masło, dodać cukier. Jak masło i cukier się roztopi dodać rozdrobnione orzechy. Smażyć, ciągle mieszając aż orzechy lekko się zarumienią.
Ostudzić orzechy i zimne rozłożyć na warstwie z kremem.
Pyszne ciasto, smacznego.
gin
22 listopada, 2016 o 00:17
Mmm, wygląda jak marzenie 🙂
kuchcik8
22 listopada, 2016 o 09:44
Naprawdę pyszne ciasto, polecam. Pozdrawiam