Bardzo smaczny delikatny deser. Mus wychodzi puszysty i delikatny. Można serwować go podając w małych słoiczkach dodając do tego małe kruche ciasteczko. Wykonanie w thermomix na dole.
Żółtka i cukier ubić na puch za pomocą miksera. Około 5 minut. Masa musi zwiększyć objętość i nabrać bladego koloru.
Mleko wlać do garnuszka zagotować, lekko przestudzić. Gorące mleko wlewać bardzo powoli do masy jajecznej. Cały czas masę ubijać. Ponownie masę wlać do garnuszka i podgrzewać. Mieszać już wolniej. Nie wolno zagotować już masy. Masa powinna lekko zgęstnieć. Dodać połamaną drobno czekoladę. Czekolada misi się dokładnie rozpuścić i wmieszać w masę jajeczną.
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, wymieszać. Żelatyna powinna napęcznieć. Następnie wlać odrobinę wrzątki. Dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i wlać do masy. Wymieszać dokładnie.
Śmietanę ubić i po łyżce dodawać do masy jajecznej, mieszać już łyżką i bardzo delikatnie.
Tak przygotowaną masę wlać do pucharków lub do słoiczków. I włożyć do lodówki na co najmniej trzy godziny. Masa musi zgęstnieć.
Ja podałam z ciasteczkiem , ale nie podaje składników ponieważ nie wyglądały jak powinny :), ale smak był dobry 🙂
Naprawdę rewelacyjny deser.
Wykonanie w thermomix
- do naczynia miksującego dodać żółtka i cukier, nałożyć motylek, ubijać 5 minut, obroty 3,5,
- mleko zagotować, lekko przestudzić
- ubijać żółtka cały czas z motylkiem, obroty 3,5, nałożyć miarkę i powoli wlewać gorące mleko na przykrywkę naczynia
- zdjąć motylek, nastawić temperaturę na 80 C, czas 10 minut, obroty 2
- wrzucić połamaną czekoladę, wymieszać 5 sekund obroty 5
- czekolada musi się rozpuścić
- przygotowaną żelatynę wlać do masy, wymieszać 2 sek, obroty 3
- Wylać masę do miski, naczynie umyć i dokładnie wysuszyć
- nałożyć motylek, wlać śmietanę i ubijać aż będzie sztywna, obroty 3,5
- do gorącej masy jajecznej dodawać ubitą śmietanę. Dodawać po łyżce, mieszać delikatnie
- rozłać do pucharków
- wstawić do lodówki aż zgęstnieje
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.