Bardzo smaczny mus jabłkowy z lekką nutką smaku ananasa.

mus jabłkowy

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Ananasa obrać i pokroić w drobną kostkę.  Za pomocą malaksera zmielić ananasa i jabka. Wrzucić masę do garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu 30 minut. Nadmiar wody powinien wyparować.

Mus jabłkowy inaczej

Ilość dodanego cukru zależy od tego jakie lubicie słodkie i od jabłek. Dla mnie to było wystarczająco słodkie, staram się ograniczyć cukier ☺️

Dżem jabłkowy z ananasem

Jeśli macie ochotę można zostawić część ananasa pokrojonego w kostkę i dodać 10 minut przed końcem. Kostki ananasa będą wtedy mocno wyczuwalne.

Ugotowany gorący mus włożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Położyć na ręczniku słoiki obrócone do góry dnem i przykryć następnym ręcznikiem. Zostawić tak,aż całkowicie ostygną.

Mus jest bardzo smaczny i szybko się go robi.

THERMOMIX – obrane jabłka i obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki ananasa wrzucić do naczynia miksującego, dodać cukier

–  zmiksować obroty od 1-6 powoli,

– obroty 6, czas 30 sek

– obroty 2, czas 30 minut, temp 100 C

na koniec jeszcze raz zmiksować , żeby uzyskać gładką puszystą masę, obroty zwięszać do 9 i przytrzymać 10 sek.

Smacznego