Zawsze jak mam ochotę na świeży mus jabłkowy, potrzebuję kilku minut żeby go przygotować. Z thermomix jest to zabawa.

Jabłka przekroić i wydrążyć środki z ziarenkami i łuski. Oczywiście myję dokładnie.

  1. Oderwać igiełki od łodygi rozmarynu i wrzucić do naczynia miksującego

mus jabłkowy

2. Do naczynia miksującego dodać dwa jabłka i część cukru, ustawić therm. czas 6sek, prędkość 10, potem dołożyć resztę jabłek i pozostały cukier.

3. Nastawić urządzenie na obroty 6 , czas 3 minuty. Powinno być zmiksowane. Możecie zmiksować wg uznania.

4. Ustawić temp 100C, czas 15 minut obroty wsteczne. Gotowe.

mus jabłkowy

Bez thermomix, w moździerzu kuchennym rozetrzeć igiełki rozmarynu. Jabłka umyć, obrać ze skórki , wydrążyć gniazdka nasienne, pokroić  na małe kawałki i wrzucić do garnka. Dodać cukier, zmiażdżony rozmaryn, ciągle mieszając gotować aż powstanie puszysta masa z jabłek.

Rozmaryn powoduje że mus jabłkowy smakuje inaczej, mi bardzo bardzo to pasuje.

Jeżeli chcecie zrobić w słoiczkach, wystarczy wyparzyć słoiki i pokrywki, nałożyć  gorący mus, zakręcić. Odwrócić do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem i zostawić tak do całkowitego przestudzenia. Ja mam tak przygotowane słoiki od kilku miesięcy i nic się z nimi nie dzieje. Dobry łatwy sposób na zaprawianie.