Zawsze jak mam ochotę na świeży mus jabłkowy, potrzebuję kilku minut żeby go przygotować. Z thermomix jest to zabawa.
Jabłka przekroić i wydrążyć środki z ziarenkami i łuski. Oczywiście myję dokładnie.
- Oderwać igiełki od łodygi rozmarynu i wrzucić do naczynia miksującego
2. Do naczynia miksującego dodać dwa jabłka i część cukru, ustawić therm. czas 6sek, prędkość 10, potem dołożyć resztę jabłek i pozostały cukier.
3. Nastawić urządzenie na obroty 6 , czas 3 minuty. Powinno być zmiksowane. Możecie zmiksować wg uznania.
4. Ustawić temp 100C, czas 15 minut obroty wsteczne. Gotowe.
Bez thermomix, w moździerzu kuchennym rozetrzeć igiełki rozmarynu. Jabłka umyć, obrać ze skórki , wydrążyć gniazdka nasienne, pokroić na małe kawałki i wrzucić do garnka. Dodać cukier, zmiażdżony rozmaryn, ciągle mieszając gotować aż powstanie puszysta masa z jabłek.
Rozmaryn powoduje że mus jabłkowy smakuje inaczej, mi bardzo bardzo to pasuje.
Jeżeli chcecie zrobić w słoiczkach, wystarczy wyparzyć słoiki i pokrywki, nałożyć gorący mus, zakręcić. Odwrócić do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem i zostawić tak do całkowitego przestudzenia. Ja mam tak przygotowane słoiki od kilku miesięcy i nic się z nimi nie dzieje. Dobry łatwy sposób na zaprawianie.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.