Przepis ten mam od pokoleń, bez obaw mogę go polecić. Każdy będzie zadowolony. Jest to najlepsze ciasto, bardzo puszyste, delikatne. Nic suche. Moja mama zawsze robiła to ciasto z wszystkimi sezonowymi owocami. 

ciasto z rabarbarem

Wykonanie – masło lub kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodawać po jednym jajku i za każdym razem dokładnie wymieszać. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Powoli wmieszać w ciasto.

Blaszkę o wymiarach 23×30 wysmarować tłuszczem, obsypać kaszką manną i wlać do niej ciasto. Na górze rozłoży kawałki rabarbaru lub inne owoce.

Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez 40-50 minut. Do suchego patyczka 🙂

Wykonanie w thermomix

  • do naczynia miksującego dodać masło lub kasię, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać czas 1 minuta, obroty 5
  • zdjąć ciast z boków naczynia, dodawać co chwilkę po jednym jajku, mieszać obroty 6, czas – do wmieszania jajek
  • miksować obroty 5 i dodawać przez otwór w pokrywce przesiane mąki z proszkiem do pieczenia
  • po dodaniu wszystkich składników, zdjąć ciasto z boków naczynia, zmiksować obroty 6, czas 30 sekund
  • reszta jak wyżej