Na taką nalewkę trzeba będzie długo poczekać. Czas klarowania minimum 6 miesięcy.
Wiśnie umyć i wrzucić do dużego słoja zalać spirytusem. Wymieszać, zamknąć słoik. Odstawić na miesiąc.
Po miesiącu dodać gałązkę rozmarynu i zamknąć słoik na kolejne 3 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząsnąć słoikiem.
Przelać wszystko przez duże sitko i czysty płyn wlać do czystego słoika. Cukier wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować, mieszając. Sumy zdjąć i wyrzucić. Ostudzić i zimny syrop wlać do słoika ze spirytusem.
Zostawić w słoju na miesiąc w ciemnym i zimnym miejscu. Najlepiej w piwnicy. Teraz już tylko przelać do czystych butelek i zostawić na kilka miesięcy.
Ja właśnie testuję wszystkie moje nalewki rozrobione w 2015 roku 🙂
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.