Dzisiejszy obiadek, smakował nam bardzo. Schab mięciutki i soczysty. Sosik który powstał wyszedł bajeczka.
Schab pokroić w plasterki o grubości 1 cm. Cały tłuszczyk odciąć. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną. Na patelnię wlać olej i dodać masło, rozgrzać wszystko. Na gorącą patelnię położyć kawałki mięsa i obsmażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Obsmażony schab ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni obsmażyć szalotki, marchewki i seler, wlać mleko. Gotować chwilkę, tak długo żeby leciutko zredukować ilość płynu. Dokładnie wymieszać, żeby wszystko z patelni było w sosie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wylać wszystko na schab. Obsypać suszoną natką pietruszki.
Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec 1 godzinę i 20 minut.
Sos nie wygląda najpiękniej więc trzeba lekko zaczarować 🙂 Wyjąć mięso i marchewki, natomiast resztę przelać przez sitko. Zostawić czysty sos.
Jeśli sos będzie za rzadki, można zagęścić mąką. Łyżkę mąki wymieszać w minimalnej ilości wody i wlać do gotującego się sosu. Zagotować i wlać sos do mięsa.
Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Polecam bardzo, smacznego
Jeżeli macie garnek do wolnego gotowania to też można go użyć. Nastawić wtedy na wolne gotowanie i gotować 3 godziny.
Karolona
9 kwietnia, 2017 o 08:31
A ile tego mleka bo w przepisie brak????
Maria Gorlik
9 kwietnia, 2017 o 09:19
Dopisałam, przepraszam. Pozdrawiam
Anonim
13 września, 2017 o 13:47
Mięso pieczemy godzinę 20 minut, czy 120 minut?
Pozdrawiam
Maria Gorlik
13 września, 2017 o 15:35
Godzinę 20 minut. Zaraz sprawdzę jak mam napisane.
Hanna
10 października, 2017 o 21:17
Zrobiłam ta jak w tytule, w niedzielę. Wyszedł pyszny obiadek. ☺
Maria Gorlik
10 października, 2017 o 21:20
Miło mi bardzo. Dziękuje za komentarz. Pozdrawiam serdecznie