Miałam dzisiaj bardzo pracowity dzień, nic nie przygotowałam na obiad. Musiałam improwizować, w brzuchu burczało. Trzeba było wymyśleć coś bardzo szybkiego.
Obiad był gotowy w 20 minut, ugotowałam ryż w thermomix. W tym czasie jak ryż się gotuje przygotować mięso z sosem. Najpierw pokroić mięso w małe kawałki, doprawić solą, pieprzem ziołowym, ostrą papryką, suszoną mieszanką ziół i dodatkowo suszonym oregano, dokładnie wymieszać.
Papryki umyć, wyciąć nasiona i błonki, pokroić w paseczki, pieczarki umyć i przekroić na pół, pora przekroić w wzdłuż i pokroić na cienkie podłużne paseczki.
Rozgrzać olej w woku, wrzucić przyprawione mięso, smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać grzyby smażyć 2 minuty, mieszając co chwilkę. Teraz czas na pora i papryki i maggi wymieszać i wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą i papryką ostrą. Z papryką ostrą musicie sami dozować, ja dałam dwie łyżeczki, ale możecie zmniejszyć lub zwiększyć ilość papryki, zależy to od tego jak ostro lubicie. Smak sosu jest pyszny.
Gotować 10 minut i gotowe. Sos powinien być zagęszczony mączką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody i dodanej do gotującego się sosu.
Bardzo łatwy, szybki i pyszny obiad. Można to również zrobić z makaronem 🙂 Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.