Mam ten przepis od mojej klientki, bardzo go zachwalała. Mówiła że robi go od wielu lat.

Ocet jabłkowy jest cudowny, ma wiele walorów zdrowotnych. Wystarczy wpisać w google – ocet jabłkowy i wszystko jasne dlaczego warto go zrobić. Najlepsze  są spady z własnego ogródka.

Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne. Nie obcinać  skórki !!! Pokroić jabłka na drobne kawałeczki i włożyć do dużego słoika. Zalać przegotowaną wodą z cukrem. Cukier w proporcji na 1 litr wody 4 łyżki cukru. Zalać słoik do 3/4 wysokości, przykryć gazą.

Codziennie trzeba zamieszać. Tak przygotowane jabłka muszą stać 10 dni, najlepiej w ciepłym miejscu.

Po 10 dniach zlać płyn z jabłek i odstawić w ciepłym miejscu na kolejne 10 dni. Codziennie zamieszać.

Gdyby było zimno to przedłużyć każdy proces wykonania o kilka dni.

Teraz już można przefiltrować ocet przez gazę i wlać do buteleczek. Przechowywać w chłodnym miejscu. U mnie w piwnicy.

Polecam Wam bardzo taki ocet.

Ja teraz piję codziennie rano wodę z miodem i łyżeczką octu jabłkowego.