Bardzo dobre ogóreczki, można dodać więcej czosnku jeśli lubicie bardziej czosnkowe.
Zalewa – wodę, ocet, cukier, ziele angielskie zagotować i zostawić do wystudzenia pod przykryciem. Jeżeli zalewy będzie za mało trzeba dorobić w ten sam sposób 🙂
Ogórki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na kilka części, grube plastry. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Na dno słoików położyć plasterek cebuli, następnie ogórki i paprykę. Do każdego słoika dodać 1 łyżeczkę gorczycy, 1/2 listka laurowego, koper ogrodowy (górę z nasionami), ząbek czosnku lub 2 ząbki.
Zalać ogórki zimną zalewą i zakręcić słoiczki. Gotować słoiki w dużym garnku wyłożonym papierem lub szmatką, od zagotowanie się wody 10 minut. wyciągnąć słoiki i odstawić do przestudzenia.
W zimie będą super dodatkiem do obiadu lub do wódeczki 🙂
aga
30 lipca, 2016 o 14:46
a sól???
kuchcik8
30 lipca, 2016 o 16:25
Przepraszam, ja chyba oszaleje. Jak mogłam to ominąć. 1 niecała łyżka do zalewy. Pozdrawiam
ida
27 lipca, 2021 o 16:38
czytac nie umiesz to do zerowki pisze jak byk niecala lyzka soli do zalewy
Maria Gorlik
29 lipca, 2021 o 07:54
Nie denerwujcie się tak , każdy może czegoś nie doczytać. Pozdrawiam serdecznie.