Bardzo dobre ogóreczki, można dodać więcej czosnku jeśli lubicie bardziej czosnkowe.

ogórki w occie

Zalewa – wodę, ocet, cukier, ziele angielskie zagotować i zostawić do wystudzenia pod przykryciem. Jeżeli zalewy będzie za mało trzeba dorobić w ten sam sposób 🙂

Ogórki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na kilka części, grube plastry. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Na dno słoików położyć plasterek cebuli, następnie ogórki i paprykę. Do każdego słoika dodać 1 łyżeczkę  gorczycy, 1/2 listka laurowego, koper ogrodowy (górę z nasionami), ząbek czosnku lub 2 ząbki.

ogórki na zimę

Zalać ogórki zimną zalewą i zakręcić słoiczki. Gotować słoiki w dużym garnku wyłożonym papierem lub szmatką, od zagotowanie się wody 10 minut. wyciągnąć słoiki i odstawić do przestudzenia.

W zimie będą super dodatkiem do obiadu lub do wódeczki 🙂