Zawsze o tej porze roku robię te ogórki, jak jedne już się kończą wstawiam drugie. Ja juz je lubię nawet trzeciego dnia.

ogórki małosolne

Ogórki umyć, oderwać ogonki jeśli takie mają. Przygotować słoik, ja mam taki, że zmieści mi się 1,8 kg ogórków. Oczywiście to wszystko zależy jakie duże macie ogórki. Na małosolne ja zawsze kupuję małe. Do słoika włożyć – ogórki, układać je dokładnie jeden koło drugiego, obrane 5 ząbków  czosnku, korzeń chrzanu obrany i przekrojony na pół lub na 4 części, jedną małą marchewkę, obraną i przeciętą na pół, kwiat kopru z łodyżką, liście wiśni około 7 sztuk ( jak nie mam to nie dodaję, ale dobrze ogórki  smakują jak są te liście). Na koniec trzeba przygotować wodę , na 1litr wody dodać 1 łyżkę soli, wymieszać i zalać ogórki. Zostawić w ciepłym i jasnym miejscu. Po kilku dniach będą super, to zależy jaka będzie temperatura. Ogórki muszą być całe zalane wodą, a słoik szczelnie zamknięty.

ogórki kiszone

Nasz rodzina słynie z ogórków kiszonych, mam nadzieję że Wam też będą smakowały.