Mam ten przepis od mojej kuzynki Ali. Dostała ten przepis od swojej teściowej która robi te ogóreczki od wielu lat. Wszyscy je uwielbiają.
Smak delikatny, lekko słodko – kwaśny.
Małe ogórki pokroić na cienkie podłużne paski. Jeśli macie duże do obrać i pokroić również w podłużne cienkie kawałki. Na dno słoika położyć liść pietruszki i liść selera. Do słoika ciasno włożyć ogórki, włożyć kawałek marchewki i plaster małej cebulki.
Zalewa – do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól. Zagotować i zalać ogórki. Cukier musi się rozpuścić.
Wstawić słoiki do garnka w którym dno jest wyłożone szmatką. Wlać wody do 1/2 wysokości, gotować ogórki 5 minut od zagotowania się wody.
Wstawić słoiki do piwnicy, polecam są pyszne.
Dziękuję Ala.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.