Bardzo dobry, dietetyczny i zdrowy omlet. Wyszedł super, smakował wyśmienicie. Osoby które liczą kalorie i ograniczają kalorie gdzie idzie. Mogą upiec ten omlet w nagrzanym piekarniku do 180 C i piec 15-18 minut. Wtedy tłuszcz od smażenia będzie wyeliminowany 🙂

Przepis na theromox na dole

Omlet

Żółtka oddzielić od białek,  otręby wrzucić do miseczki zalać mlekiem. Żółtka utrzeć na puszystą masę z miodem. Następnie dodać do namoczonych otrębów. Białka ubić i dodać do masy, wymieszać bardzo delikatnie.

Patelnię rozgrzać z odrobiną masełka, wylać masę na patelnię i smażyć na początku na średnim ogniu po chwili zmniejszyć do minimum. Za pomocą łopatki podważać boki omletu. Odwrócenie omletu nigdy nie jest proste, ja pomagam sobie dużym talerzem. Na górę patelni kładę talerz, szybko odwracam patelnię, trzymając mocno talerz. Następnie zsuwam omlet znowu na patelnię.

Omlet otrębowy

Smażyć jeszcze około minutki. Zdjąć omlet z patelni, położyć na talerz. Obsypać omlet jagodami, złożyć na pół. Można obsypać cukrem pudrem i udekorować kleksem jogurtu. Można również lekko ugnieść owoce i polać nimi omlet.

omlet z jagodami

Był pycha, dwie osoby powinny się najeść 🙂

Thermomix

– do miseczki wsypać otręby i zalać je mlekiem, odstawić

– do naczynia miksującego włożyć motylek, dodać białka i sól, ubijać 3,5 minuty obroty 3,5, wyjąć ubite białka do miseczki

– do naczynia miksującego  z założonym motylkiem, dodać żółtka i miód,  ubijać 1,5 minuty, obroty 3

Dodać otręby z mlekiem i ubijać 10 sekund obroty 5, ciągle motylek ma być założony

– dodać ubite bialłka i wymieszać już kołpystką

– smażyć jak wyżej