Zostały mi białka jak robiłam lody, wyrzucić to byłoby marnotrawstwo. Wpadłam na pomysł zrobić omlety. No i jestem zadowolona 🙂

omlet z białek

Jest to porcja na dwa średniej wielkości omlet.

Na patelni roztopić masło, wrzuć pokrojoną w paseczki szynkę, pokrojone w plasterki małe pomidorki. Smażyć chwilkę aż szynka lekko się przesmaży. Białka ubić dodać suszoną bazylię i doprawić solą. Wylać  białka na patelnię, wrzucić pokruszoną mozzarellę i porwane listki mozzarelli. Posypać świeżo mielonym pieprzem.

omlet z białek

Smażyć na bardzo małym ogniu, przykryć patelnię pokrywką, odwrócić dopiero wtedy gdy jak podważycie płaską łyżką, omlet będzie sztywny. Pomóc  sobie drugą taką łyżką i odwrócić. Smażyć chwileczkę , druga strona już nie wymaga tak długiego smażenia.

omlet z pomidorami

Wyłożyć na talerz.

omlet

Smacznego