To jest moje naj naj … śniadanie.

puszysty omlet

Użyjcie patelni o średnicy  23-25 cm

Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z solą ubić na sztywną pianę. Dodawać po żółtku, ale mieszać już bardzo delikatnie. Wsypać cukier i wymieszać.

Owoce umyć i osuszyć. Część truskawek przekroić na pół. Pozostałe zostawić całe.

omlet

Smażenie – na patelnię położyć masło, zostawić trochę na później. Jak masło się roztopi rozłożyć część truskawek i jeżyn na dno patelni. Następnie wlać masę jajeczną. Smażyć na średnim ogniu około 2 minut. Podczas smażenia lekko potrząsnąć patelnią i lekko podważyć boki omleta. Jak już widać u góry że jest już całkiem dobrze przesmażony odwrócić omlet na drugą stronę. Położyć duży talerz na patelnię i szybkim ruchem odwrócić patelnię do góry dnem. Następnie delikatnie zsunąć omlet na patelnię. Pozostałe masło rozłożyć naokoło omleta, lekko podważyć boki. Smażyć następne 2 minuty.

Zdjąć omlet z patelni, rozłożyć pozostałe owoce. Można dodatkowo obsypać cukrem pudrem lub polać miodem lub syropem klonowym.

omlet

Thermomix

  • oddzielić żółtka od białek
  • do naczynia miksującego wlać białka i dodać sól, założyć motylek, ubijać czas 2 minuty, obroty 3,5
  • dodać żółtka, cukier ubijać 10 sek obroty 1
  • roztopić masło na patelni
  • na patelni rozłożyć truskawki i jeżyny
  • wylać masę jajeczną na patelnię
  • jak smażyć dalej patrz wyżej