Taki omlet wystarczy dla dwóch osób.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na grube plasterki. Na patelni roztopić masło, dodać połowę cukieru. Wymieszać, rozłożyć plasterki jabłek na całej patelni. Obsypać jabłka cynamonem. Smażyć aż cukier się lekko przypiecze a jabłka zmienią kolor. Nie mieszać tylko kilka razy potrząsnąć patelnią.
Oddzielić białka od żółtek. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z kwaśną śmietaną na puszystą masę. Do żółtek dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Wylać masę jajeczną na patelnię, smażyć w dalszym ciągu na bardzo niskim ogniu. Za pomocą specjalnej łopatki podważać boki omleta. Jak już spód jest podpieczony a góra lekko ścięta to posypać górę omleta pozostałym cukrem. Wstawić patelnię do piekarnika z nagrzanym grillem.
Piec aż góra z cukrem nabierze złotego koloru.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.