Zaczynam myśleć o świętach, tutaj już zaczynają pojawiać się dekoracje świąteczne, nawet choinka stoi w Tesco, trochę szok. Zawsze robię ciastka dużo wcześniej, mam przygotowane do tego celu szczelnie zamykane pudełka i ciastka mogą tam spokojnie czekać na święta.
Są to bardzo kruche ciasteczka, pyszne o wyraźnym smaku orzechowym. Potrzebne tu są orzeszki solone, takie muszą być, ciastka nie będą słone nie musisz się obawiać. Orzeszki zmielić, ale nie na mąkę muszą być wyczuwalne.
Nagrzać piekarnik do 200C
Ciasto – masło utrzeć na puch z cukrem, potem dodać jajko i dokładnie wymieszać. Następnie dodać zmielone orzeszki, mąkę, sodę oczyszczoną, wymieszać. Wyjąć ciasto z miski, uformować wałeczki i pociąć na małe kawałki co 1-1,5 cm
Każdy kawałek ciasta spłaszczyć za pomocą widelca, tworząc małe bruzdy. Kłaść ciasteczka na papierze do pieczenia w małych ostępach, ciastka lekko urosną.
Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, ciastka muszą lekko się zarumienić.
Ciastka są bardzo kruche, więc pozwól im lekko przestygnąć na blaszce, potem można położyć je płaskim talerzu, nie układać jedno na drugim jak są jeszcze ciepłe.
Ciastka są pyszne, szybko się je robi, więc warto się skusić i spróbować, bardzo polecam 🙂
gin
14 listopada, 2014 o 00:36
Mmm, puszka z takimi ciasteczkami to prawdziwy skarb 🙂
kuchcik8
14 listopada, 2014 o 01:15
Ciastka są rewelacyjne , musiałam schować bo by wszystkie zginęły z puszki 🙂 pozdrawiam