Takie ciasta zawsze mają powodzenie, są pyszne i szybko znikają. Polecam

ciasto z owocami

Wykonanie kruchego ciasta – Mąki wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko.  Do mąki dodać masło pokrojone na małe kawałki, cukier, cukier waniliowy, żółtka. Zagnieść gładkie ciasto i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciast włożyć do lodówki na 40 minut.

Następnie ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 20 minut. Góra i dół nie w termoobiegu.

Białka ubić na sztywną pianę. Jak już jest sztywne powoli wsypywać cukier i ciągle mieszać. Na podpieczone ciasto położyć owoce i ubitą pianę z białek.

Piec 25 minut w temperaturze 170, a następnie zmniejszyć do 70 C i piec kolejne 20 minut, ale już zmienić na termoobieg.

Ciasto wystudzić.