Bardzo proste pączki , jest to przepis z Grecji. Są one tam bardzo popularne, zwykle serwowane są na religijnych festiwalach, serwowane są ciepłe.

pączki drożdżowe

Pączki te są bardzo delikatne, jak puszek. Ta porcja jest duża, więc  możecie zrobić z połowy porcji, ja też tak zrobiłam. Do miski pokruszyć drożdże, wlać oliwę, cieple mleko i rozmieszać za pomocą trzepaczki. Mąkę przesiać przez sitko i dodać razem z cukrem ,szczyptą soli do masy drożdżowej, znowu wymieszać i odstawić na dwie godziny, przykryć ręcznikiem. Potem ubić białko i dodać do masy, wymieszać.

szybkie pączki

W małym garnuszku rozgrzać olej. Jak już zaczynamy smażyć zmniejszyć temperaturę. Nakładać ciasto łyżką, palcem lekko zsunąć ciasto do oleju. Nie robić zbyt dużych pączków, w originale są małe. Smażyć na wyczucie, obrócić i z drugiej strony smażyć  tak samo.

pączki smażone

Wyciągnąć z oleju, położyć na papierowym ręczniczku, żeby pozbyć się nadmiaru oleju.

pączki bez nadzienia

Po chwili zdejmujemy pączki z ręczniczka papierowego, umieszczamy na talerzu, polewamy lejącym miodem lub sosem klonowym, obsypujemy sezamem. Podajemy od razu. Można piec przy gościach, pieką się szybko.

Jeżeli nie chcecie z miodem można posypać cukrem pudrem, wtedy będzie inna wersja tych pączków.

Robi się je bardzo prosto, bez problemu każdy je zrobi. Smacznego