Przepis na te pączki mam od kuzynki. Konsystencja tych pączków jest inna jak te zwykłe drożdżowe. Pączki te są bardziej wilgotne, chyba dzięki ziemniakom które są w cieście. Ja zrobiłam z połowy porcji i wyszło mi 25 pączków. Nawet na drugi i trzeci dzień smakują tak samo.
Przygotowanie ziemniaków– ziemniaki oskrobać i ugotować w odrobinie osolonej wodzie. Ziemniaki muszą być miękkie. Odcedzić ziemniaki i podusić, zostawić do ostudzenia.
Przygotowanie ciasta – do dużej miski pokruszyć drożdże, wlać olej, dodać cukier, cukier waniliowy, wymieszać wszystko za pomocą miksera. Dodać mąkę i udukane ziemniaki. Dokładnie wyrobić ciasto za pomocą robota kuchennego z końcówką do gęstych ciast. Zostawić ciasto w ciepłym miejscu na godzinę. Miskę przykryć.
Wykonanie w thermomix, robić tylko z pół porcji
- ziemniaki przygotować jak wyżej
- do naczynia miksującego dodać drożdże, olej, cukier, cukier waniliowy, jajka, zmiksować obroty 4, czas 10 sekund
- dodać ziemniaki, mąkę, wyrobić ciasto czas 3,5 minuty, interwał, naczynie zamknięte
- wyjąć ciasto z naczynia, włożyć do miski, przykryć, odstawić na godzinę
Smażenie – olej wlać do miski, dodać kostkę smalcu i rozgrzać bardzo mocno. Nabrać ciasto na łyżkę lekko zanurzyć w oleju. Jak słychać że się pączek smaży i tworzą się bąbelki naokoło to znak że można już smażyć pączki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Jak już olej jest bardzo gorący, lekko zmniejszyć ogień. Jak pączki smażą się za szybko mogą być surowe w środku.
Wyciągać pączki łyżką cedzakową i rozłożyć na kuchennym papierowym ręczniku. Pączki nadziewałam za pomocą szprycki. Do szprycki włożyć ugotowany budyń lub dżem i nakłuwając gorącego pączka wdusić nadzienie. Polukrować pączki, ja polałam lukier ze strony gdzie pączki były nakłute i wprowadzone nadzienie.
Pączki są pyszne polecam.
Margot
21 stycznia, 2018 o 13:27
Ja robię takie podobne, ale formuje normalne pączki
Pyszne są 🙂
Maria Gorlik
21 stycznia, 2018 o 13:39
Oczywiście że można formować, ale czasami warto mieć taki przepis który skróci czas Przygotowania. Moje ciasto jest dosyć mokre. Pozdrawiam serdecznie.