Przepis na te pączki mam od kuzynki. Konsystencja tych pączków jest inna jak te zwykłe drożdżowe. Pączki te są bardziej wilgotne, chyba dzięki ziemniakom które są w cieście. Ja zrobiłam z połowy porcji i wyszło mi 25 pączków. Nawet na drugi i trzeci dzień smakują tak samo.

pączki

Przygotowanie ziemniaków– ziemniaki oskrobać i ugotować w odrobinie osolonej wodzie. Ziemniaki muszą być miękkie. Odcedzić ziemniaki i podusić, zostawić do ostudzenia.

Przygotowanie ciasta – do dużej miski pokruszyć drożdże, wlać olej, dodać cukier, cukier waniliowy, wymieszać wszystko za pomocą miksera. Dodać mąkę i udukane ziemniaki. Dokładnie wyrobić ciasto za pomocą robota kuchennego z końcówką do  gęstych ciast. Zostawić ciasto w ciepłym miejscu na godzinę. Miskę przykryć.

pączki

Wykonanie w thermomix, robić tylko z pół porcji

  • ziemniaki przygotować jak wyżej
  • do naczynia miksującego dodać drożdże, olej, cukier, cukier waniliowy, jajka, zmiksować obroty 4, czas 10 sekund
  • dodać ziemniaki, mąkę, wyrobić ciasto czas 3,5 minuty, interwał, naczynie zamknięte
  • wyjąć ciasto z naczynia, włożyć do miski, przykryć, odstawić na godzinę

pączki

Smażenie – olej wlać do miski, dodać kostkę smalcu i rozgrzać bardzo mocno. Nabrać ciasto na łyżkę lekko zanurzyć w oleju. Jak słychać że się pączek smaży i tworzą się bąbelki naokoło to znak że można już smażyć pączki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Jak już olej jest bardzo gorący, lekko zmniejszyć ogień. Jak pączki smażą się za szybko mogą być surowe w środku.

pączki

Wyciągać pączki łyżką cedzakową i rozłożyć na kuchennym papierowym ręczniku. Pączki nadziewałam za pomocą szprycki. Do szprycki włożyć ugotowany budyń lub dżem i nakłuwając gorącego pączka wdusić nadzienie. Polukrować pączki, ja polałam lukier ze strony gdzie pączki były nakłute i wprowadzone nadzienie.

Pączki są pyszne polecam.