Bardzo prosty i szybki sposób przygotowania pączkowych obwarzanków.  Zachęcam do zrobienia ich z dziećmi, będzie fajna zabawa z wycinaniem obwarzanków, oczywiście smażenie to już nasz praca 🙂

Zawsze miło jak dzieci mogą brać udział w przygotowywaniu, potem możemy cieszyć się razem. Pamiętam że zawsze mój syn Artur jak był mały lubił piec ciasta, zawsze chciał mi pomagać lub robić samodzielnie 🙂 Dzisiaj bardzo dobrze gotuje i ma wyjątkowe wyczucie smaku. Tyle chwalenia się  🙂 🙂

pączki inaczej

Jajka lekko ubić w kubku za pomocą widelca, wrzucić do miski. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, dokładnie wymieszać za pomocą miksera lub thermomix,  łyżką również można. Do środka ciasto możecie dodać mniej cukru lub wcale , ponieważ później będą posypane cukrem pudrem, ale ja dodałam bo my z mężem jesteśmy łasuchy i uwielbiamy jak jest słodkie 🙂

pączki

Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, wymieszać obroty 3 czas 30 sek

oponki proszkowe

Wymieszane ciasto wyłożyć na stolnicę obsypać lekko mąką i lekko rozwałkować na grubość 1cm do 1,5 cm. Za pomocą szklanki i małego kieliszka wycinaj tzw. oponki. Male kółka z ciasta, które pozostaną należy ponownie ugnieść i rozwałkować ciasto i wycinać następne oponki.

oponki pączkowe

Tak robić, aż wykorzystamy całe ciasto. Smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu z obydwu stron.

oponki twarogowe

Wykładamy na papierowych ręcznikach, dla pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i gotowe do serwowania, ja uwielbiam je ciepłe. Moim zdaniem twarogowe pączki, oponki sa najlepsze ciepłe i świeże, mniam

twarogowe pączki

Myślę że każdy jest w stanie je zrobić, polecam

oponki proste w wykonaniu

Smacznego