Mój dzisiejszy obiad dla mnie i mojej synowej. Synowa lubi jak ja inne smaki i ciągle poszukuje czegoś nowego. Oczywiście nie zawsze to będzie strzał w dziesiątkę, ale tym razem nam się udało 🙂

paella

Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać ryż i smażyć aż ryż mieni kolor na jaśniejszy. Dodać ząbki czosnku, cebulkę pokrojone drobno. Smażyć chwilkę, mieszając. Wlać wywar i gotować na małym ogniu aż ryż będzie dobry do jedzenia a płyn prawie się wygotuje. Doprawić solą, pieprzem, dodać przyprawy do paellii.  Jeśli nie dostaniecie takiej przyprawy to dodajcie łyżeczkę ziół prowansalskich. Dodać płatki chili. Cały czas mieszać. Gdyby było trochę za suche podlać lekko wywarem.

paella

Na koniec dodać oczyszczone krewetki i smażyć aż krewetki nabiorą różowego koloru. Wrzucić oliwki, wymieszać. Obsypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego, było pycha.