Przepyszne danie z jednej patelni, bardzo proste w przygotowaniu.
Szafran zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut, dodać kostkę rosołową i dolać gorącą wodę do uzyskanie 900ml. Zagotować wszystko i odstawić na kolejne 10 minut. Odcedzić.Możecie zamiast kostki rosołowej dodać wywar drobiowy, byłoby znacznie lepsze, ale ja nie miałam więc użyłam kostki rosołowej drobiowej.
Piersi kurze pokroić w mniejsze kawałki i doprawić solą, pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka, ale tyle tylko żeby się lekko zarumienił, wtedy dodać posiekaną drobno cebulkę i czosnek, smażyć tak długo, aż cebulka zmięknie. Dodać pomidory z puszki, wodę z szafranem,pokrojoną drobno paprykę, ostrą paprykę w proszku, przyprawę do paelli i zagotować.
Dodać ryż i gotować, aż ryż będzie miękki i nadmiar płynu zostanie wchłonięty. Na koniec dodać krewetki i gotować mieszając przez chwilkę, aż krewetki się ugotują. Ja robię zawsze na oko, jak krewetki staną się różowe gotuję chwilkę i gotowe. Nie wolno za długo bo krewetki będą gumowe i niesmaczne.
Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.
Było pyszne polecam. Jak ktoś nie lubi krewetek również pyszne jest tylko z kurczakiem 🙂
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.