Bardzo wszystkim smakowało, idealne na kolację czy obiad dla gości i rodziny. Podać to danie z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Jeśli ma być to wersja na imprezowa, to dodać mniej wody i gotować do momentu odparowania nadmiaru płynu.
Przygotowanie szparag – odłamać zdrewniałe końcówki, wrzucić je do małego garnuszka. Wlać 1/2 szklanki wody, dodać odrobinę soli, odcięte łodyżki od koperku, vegetę. Gotować 10 minut. Odstawić do momentu aż będzie potrzebny wywar. Następni przelać przez sitko i wywar wykorzystać jako bazę do sou.
Szparagi obrać za pomocą skrobaczki. Odłamać łebki i odłożyć. Natomiast łodyżki zmielić blenderem ale nie na papkę. Muszą być wyczuwalne kawałeczki.
Przygotowanie mięsa – płaty mięsa rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką.
Przygotowanie farszu – w miseczce wymieszać rozdrobnione łodyżki szparag razem z serem bardzo drobno pokruszonym. Doprawić odrobiną soli i pieprzu.
Wykonanie – tak przygotowany farsz rozłożyć na rozbitych płatach mięsa. Mocno zawinąć. Zabezpieczyć wykałaczkami przed rozwinięciem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki na złoty kolor. Wlać wodę od gotowania stwardniałych końcówek szparag i gotować 15 minut. Gdyby woda wyparowała podlać dodatkowo wodą. Wrzucić połowę posiekanego koperku. Wody nie może być zbyt dużo tylko tyle żeby roladki były przykryte do 1/3 wysokości. Następnie wlać śmietanę i gotować jeszcze 5 minut.
Na koniec wrzucić łebki szparag i gotować jeszcze 3 minuty. Obsypać danie pozostałym koperkiem i gotowe. gdyby sos był za rzadki zagęścić go łyżeczką mąki rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać to wszystko do gotującego się sosu o chwilkę gotować wymieszać.
Danie pyszne, polecam.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.