Taki obiad zadowoli każdego. Jest w nim pełno warzyw jak i mięsa. Jest to duża porcja wystarczy na 4-5 dorosłych osób.
Zacząć od przygotowanie ziemniaków – ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i rozłożyć na dużej blaszce. Jak są trochę większe to przekroić na pół po ugotowaniu. Rozłożyć ziemniaki na dużej blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 220 C aż do momentu jak ziemniaki się przyrumienią. Co jakiś czas je zamieszać. Pieczenie w piekarniku z termoobiegiem jest najlepszym i najszybszym sposobem pieczenia.
Przygotowanie mięsa – Piersi kurze umyć i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną,kurkumą, oregano i tymiankiem. Jogurt wlać do miski i dodać przyprawione mięso, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin. Można dodać chilli w proszku.
Następnie mięso obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Mięso smażyć około 10 minut, pod koniec dodać małe pieczarki. Co jakiś czas przewracać i pod koniec podlać odrobiną wody. Mięso wtedy nie będzie suche. Zachować ciepłe.
Drugi sposób to upiec mięso razem z podgotowanymi ziemniakami w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 35 minut. Podczas pieczenia raz mięso przewrócić.
Przygotowanie warzyw – warzywa gotować jak już ziemniaki są prawie gotowe. Ja ugotowałam wszystkie warzywa w parowarze ( zajęło mi to 30 minut) Możecie je ugotować w osolonej wodzie. Następnie po ugotowaniu odcedzić warzywa.
Wykonanie końcowe
- do zarumienionych ziemniaków dodać ciepłe warzywa i ciepłe mięso. Wymieszać i piec jeszcze 10 minut
- posypać serem i piec aż ser się roztopi
- posypać świeżym koperkiem lub natką pietruszki
- serwować
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.