Jutro wigilia, zrobiłam te pieczarki ponieważ bardzo je lubię. Szybko je wstawiam bo może ktoś ma na nie ochotę i sobie je zrobi 🙂

grzybki

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać z łupinek. Duże pieczarki umyć i odciąć nóżki, odłożyć je na bok. Kapelusze pieczarek doprawić solą i pieprzem i ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia.

Na patelni podsmażyć pokrojone drobno cebulki, jak już cebulka zmięknie dodać pokrojone nóżki pieczarek i smażyć, aż woda z pieczarek wyparuje, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie farszu – wystudzić masę cebulową i razem z jajkami zmielić w maszynce do mielenia mięsa z dużymi oczkami.

kapelusze pieczarek faszerowane

Do masy dodać dwa surowe jajka, posikany koperek, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masa powinna być wyrazista w smaku, lekko pikantna. Kapelusze pieczarek napełnić farszem, posypać bułką tartą, ułożyć małe kawałeczki masełka. Polać wszystko śmietaną.

faszerowane grzybki

Piec w nagrzanym piekarniku do 200C przez 25 minut. Ja nie mam zdjęcia końcowego, bo zamierzam piec je krótko przed kolacją, ale na pewno wstawię zdjęcia później.  Dane jest pyszne godne polecenia.