Idealne danie na niedzielny obiad, bardzo dobry sos. Mięsko delikatne, rozpadające się w ustach. Podawać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą.

golonka

Golonkę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką, kurkumą. Wymieszać dokładnie, tak żeby przyprawy były na każdym kawałku mięsa. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor.

Szalotki obrać i przekroić na pół, pieczarki umyć i pokroić na średnie wielkości kawałki.  Wrzucić wszystko na patelnię do mięsa, wymieszać i chwilkę jeszcze smażyć. Wlać wodę trochę mniej jak do 1/2 wysokości mięsa. Dodać  musztardę listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zagotować, wymieszać i sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić.

Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec 1,5 godziny do 2 godzin. Naczynie musi być przykryte. Podczas pieczenia sos nabierze pysznego smaku. Mięso musi być mięciutkie.

mięso w sosie

Gotowanie w garnku elektrycznym do długiego gotowania to wlać do niego wszystko z patelni, przykryć. nastawić na wolne gotowanie i gotować 4 godziny.

Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody i wlanej do gotującego się sosu. Ilości nie podaję, ponieważ nie wiem ile sosu Wam zostanie. Musicie wyczuć, po prostu powolutku wlewać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną do gotującego sosu. Jak sos zacznie gęstnieć to już nie dolewać.

To jest bardzo, bardzo dobre.