Tani obiad, takie mięso nie jest drogie a bardzo pyszne. Proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi bez problemu.

pieczeń z indyka

Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chili, majerankiem i curry. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.

Włożyć mięso do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C. Piec 30 minut. Naczynie nie może być przykryte.

pieczeń z indyka

Zmniejszyć temperaturę do 180 C, wlać wywar, dodać grzyby pokrojone w plasterki i paprykę w kostkę. zamknąć naczynie i piec kolejne 40 minut.

indyk

Wyjąć mięso z naczynia, a sos wlać do garnuszka. Zagęścić sos 1,5 łyżki mąki rozmieszanej w małej ilości wody. Wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu. Zagotować i wymieszać.

Podawać pieczeń z ziemniakami.