Jest to  propozycja na niedzielny, świąteczny obiad. Bardzo dobry sosik i mięsko, trochę z tym pracy ale warto zrobić taki obiad.

U mnie w domu zawsze w niedzielę obiad był inny, bardziej wykwintny.  Czekaliśmy na niedzielę, zawsze był placek. Teraz to nic takiego, ale kiedyś życie wyglądało zupełnie inaczej.

pieczeń z łopaki

Łopatkę wieprzową umyć osuszyć, przeciąć w poprzek w ten sposób żeby powstał długi płat o grubości 1,5 cm. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.

rolada z łopatki

Przygotować farsz – na patelni rozgrzać olej dodać posiekaną drobno cebulę i smażyć, aż cebulka nabierze złotego koloru. Następnie dodać pokrojone drobno pieczarki i suszone grzybki suszone, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje. Zdjąć farsz z patelni i wrzucić do miseczki, dodać jajko, potarty ser i bułkę tartą, wymieszać. Rozłożyć na przygotowanym płacie mięsa i zawinąć tak aby powstała rolada mięsna.jeżeli farszu jest za dużo, po prostu wrzucie  cały nadmiar do naczynia w którym będzie się piekła rolada.  Spiąć za pomocą wykałaczek lub mocno związać nitką. Na patelni obsmażyć mięso na złoty kolor, następnie włożyć do żaroodpornego naczynia lub na blaszkę. Wlać 3/4 szklani wywaru warzywnego lub z wieprzowiny, zamknąć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C  i piec około 1,5 godziny. Podczas pieczenia kilka razy polewać mięso wytworzonym sosem. Oczywiście trzeba też dolewać wodę gdyby sos wyparował. Jak już rolada jest upieczona wyjąć z piekarnika i zostawić na 15 minut, żeby mięsko odpoczęło 😉

Pociąć roladę na plastry, podawać z ziemniakami i warzywami.

Jeśli chcecie możecie sos lekko zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody i dodanej do gotującego się sosu, dokładnie wymieszać.

Ilość sosu zależy od tego ile wywaru i wody dodacie.

Pieczeń jest pyszna. Smacznego