Takie mięso jest pyszne na obiad jak i jako wędlina na chleb. Kawałek upieczonego mięsa odkroiłam i zostawiłam jak wędlinę na chleb, jest pyszna.

pieczeń o smaku curry

Bardzo szybkie i łatwe danie, tym razem użyłam mało składników dla tych co nie lubią dań z  zbyt skomplikowanych i zawierających dużo składników. Do miseczki dodać przecier pomidorowy, ketchup, cukier, chilli ( niekoniecznie) i przyprawę curry w proszku, wymieszać. Mięso posolić i obsypać świeżo mielonym pieprzem. Mięso obtoczyć w marynacie pomidorowo- keczupowej. Zostawić tak mięso na chwilkę.

indyk w sosie pomidorowym

Na patelni roztopić masło i obsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, smażyć tak długo na małym ogniu, aż cebulka zmięknie, zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni obsmażamy mięso, aż stanie się lekko przypieczone. Wyjąć mięso z patelni, włożyć do żaroodpornego naczynia i obłożyć przesmażoną cebulką.

Kostkę rosołową rozpuścić w 400ml gorącej wody i wylać na patelnię, zagotować, wymieszać, żeby wszystko z patelni od smażenia mięsa połączyło się z wywarem. Możesz użyć wywaru warzywnego lub z kurczaka, jeśli taki posiadasz. Gotować chwilkę, żeby sos się lekko zredukował. Wylać sos na mięso.

indyk w sosie curry

Sprawdzić czy sos jest dostatecznie przyprawiony, jeśli nie dopraw do smaku. Można dodać kilka małych pieczarek, ale nie są one konieczne 🙂 Przykryj naczynie przykrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170C i piecz 40- 50 minut. Podczas pieczenia raz przewróć mięso.

pierś z indyka w sosie

Ja zawsze 10 minut przed końcem zdejmuję pokrywkę, żeby mięso się lekko przypiekło z góry. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki zlej go z mięso i zagotuj. Do gotującego się sosu powoli wlej mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody, podgrzewaj i mieszaj do momentu, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Mięso pokroić w plastry i podawać z ryżem polanym sosem.

pieczeń z indyka w aromatycznym sosie

Mięsko jest pyszne, mam nadzieje że wystarczająco proste. Pozdrawiam wszystkich i życzę smacznego.