Polecam to danie na obiadek niedzielny, bardzo aromatyczny sos i pyszne mięsko.
Pieczarki obsmażyć na patelni, przez chwilkę aż woda z grzybów wyparuje.
Polędwicę przekroić wzdłuż ale nie do końca, rozbić mięso , doprawić solą , pieprzem, słodką papryką z obydwu stron. Posmarować pesto z jednej strony na to położyć potarty ser i obsmażone pieczarki, obsypać płatkami suszonej chilli i mieszanką suszonych ziół. Zawinąć mięso zabezpieczyć przed rozwinięciem patyczkami koktajlowymi. Na patelni obsmażyć mięso aż będzie ładnie zarumienione , wtedy przenosimy delikatnie mięso do żaroodpornego naczynia. Kostkę rosołową rozmieszać w pół litra gorącej wody i wlać do mięsa, dodać grzybki suszone , pieczarki pokrojone na cztery części i dodać do mięsa.
Zamknąć naczynie i pieczemy 30 minut w temperaturze 200 C . Zdjąć przykrywkę i piec następne 15 minut bez przykrycia co chwilkę polewając sosem pieczeniowym. Jeżeli podczas pieczenia mięsa woda wyparuje dolać troszeczkę. Każdy lubi różne ilości sosu, mniej lub więcej.
Sos można zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości zimnej wody i wlać do gotującego się sosu, mieszając. Podawać z ziemniakami lub pokrojoną roladę w plastry i polaną sosem. Super na imprezy, polecam.
Smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.