Bardzo prosty sposób na pieczeń, nie wymaga dużo naszej pracy tylko czas pieczenia który jest dość długi.

pieczeń z szynki

Mięso umyć, osuszyć. Osolić, doprawić pieprzem,papryką słodką, posypać chilli w proszku i majerankiem. Zrobić nacięcia za pomocą noża i w każdą dziurkę włożyć na przemian czosnek i kilka igiełek rozmarynu. Lekko skropić mięso olejem wstawić na godzinę do lodówki.

pieczeń z szynki

Włożyć mięso do rękawa do pieczenia , wlać olej i całą zawartość z miseczki w której było mięso, wlać wodę, dodać grzybki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec około 1,5 h. Pieczenie zależy od wielkości mięsa i od jego gatunku i świeżości. Około pół godziny przed końcem pieczenia lekko rozerwać worek, żeby mięso się ładnie zarumieniło.

szynka pieczona w rękawie foliowym

pieczona szynka

Bardzo aromatyczne i nic nie wysuszone mięso. Ja zrobiłam do tego zapiekane ziemniaki, ale możecie podać z ziemniakami ugotowanymi . Sos zagęścić mączką ziemniaczaną i gotowe. Możecie także zjeść tak upieczoną szynkę na chleb, będzie również pyszna oraz  na zimno z sosem czosnkowym lub tatarskim.

szynka z rozmarynem

Smacznego