Bardzo prosty sposób na pieczeń, nie wymaga dużo naszej pracy tylko czas pieczenia który jest dość długi.
Mięso umyć, osuszyć. Osolić, doprawić pieprzem,papryką słodką, posypać chilli w proszku i majerankiem. Zrobić nacięcia za pomocą noża i w każdą dziurkę włożyć na przemian czosnek i kilka igiełek rozmarynu. Lekko skropić mięso olejem wstawić na godzinę do lodówki.
Włożyć mięso do rękawa do pieczenia , wlać olej i całą zawartość z miseczki w której było mięso, wlać wodę, dodać grzybki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec około 1,5 h. Pieczenie zależy od wielkości mięsa i od jego gatunku i świeżości. Około pół godziny przed końcem pieczenia lekko rozerwać worek, żeby mięso się ładnie zarumieniło.
Bardzo aromatyczne i nic nie wysuszone mięso. Ja zrobiłam do tego zapiekane ziemniaki, ale możecie podać z ziemniakami ugotowanymi . Sos zagęścić mączką ziemniaczaną i gotowe. Możecie także zjeść tak upieczoną szynkę na chleb, będzie również pyszna oraz na zimno z sosem czosnkowym lub tatarskim.
Smacznego
olek
28 września, 2019 o 17:00
mniaaaaaam
Maria Gorlik
28 września, 2019 o 17:21
Cieszę się że smakowało. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam częściej.