Dużo ludzi szuka przepisów bez jajek ,oto jeden z nich. Pierożki ze śliwkami  polane lukrem, idealne do kawki na jesienne popołudnia.

ciastka ze śliwkami

Ciasto – do dużej miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, dodać śmietanę, pokrojone drobno masło, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto na gładką masę .  Zlepić w kulę, wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć.

pierożki pieczone

Ciasto podzielić na mniejsze porcje i kolejno rozwałkować. Wycinać krążki dużym kubkiem.

Śliwki umyć, wysuszyć, wyjąć pestki.  Przeciąć śliwki na pół lub na ćwiartki. To zależy jakich dużych śliwek użyjecie.

Na każdym krążku położyć połowę śliweczki, obsypać odrobiną cukru i zakleić, formując pierożka. Ułożyć pierożki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie – piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15-20 minut. Pierożki muszą się podpiec na złoty kolor. Tak samo piec pozostałe pierożki.

ciasteczka drożdżowe

Ostudzone pierożki polać lukrem. Cukier puder rozmieszać z małą ilością wody.

Smacznego