Jest to  przepis od mojej cioci,stary wielokrotnie pieczony piernik. Łatwo się go robi i jest pyszny.

Z tej porcji wychodzą dwie duże blachy. Można go zrobić dużo wcześniej i dokładnie zawinąć w papier do pieczenia ciast lub włożyć do szczelnego pudełka. Polewę i powidła śliwkowe, robimy później krótko przed spożyciem. Bardzo długo jest dobry do jedzenia.

piernik świąteczny

Tłuszcz stopić, dodać cukier, kakao,miód wszystko  wymieszać. Musi się wszystko roztopić i połączyć. Przestudzić.

Piernik

Do dużej miski wsypać mąkę, posiekane bakalie, przyprawę do piernika, cynamon, roztarte goździki. Do kubka wsypać amoniak i zalać go letnim mlekiem, wymieszać i wlać do mąki. Wlać również letnią masę z masłem. Jajka ubić i wlać do masy.

Dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę. Ciasto jest dość gęste, więc trzeba użyć trochę siły.

piernik

Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C i piec każdą blaszkę osobno przez 30-35 minut.

Wyjąć ciasto z blaszki i zostawić do przestudzenia.

Zimne ciasto przeciąć na pół, na dolną część ciasta rozłożyć  powidła śliwkowe, przykryć drugim płatem ciasta.

świąteczny piernik

Teraz już każdy może zrobić jak chce, można tylko polać polewą czekoladową u góry. Lub tak jak ja pokroić na kawałki i każdy kawałek obłożyć powidłami i polać polewą czekoladową ze wszystkich stron.

Piernik jest pyszny, bardzo polecam.