Przepis na cisto na pierogi jest na moim blogu. Patrz tu Pierogi z jagodami przepis od babuni 😉

Do ruskich pierogów ciasto główne wykonuje się tak samo jak na pierogi z owocami.

Nadzienie to dwa główne składniki, twaróg i ziemniaki. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić , ugnieść zostawić do ostudzenia i potem przepuścić przez praskę. Twaróg ugnieść widelcem.Wymieszać razem ziemniaki i twaróg.

ruskie pierogi

Na patelni roztopić masło i dodać pokrojoną drobno cebulę, smażyć na niskiej temperaturze tak długo aż cebulka będzie lekko brązowa. Dodać do masy, wymieszać doprawić solą i pieprzem do smaku.

Ciasto rozwałkować cienko, za pomocą kubka wycinamy kółka. Na środek układamy nadzienie i sklejamy. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia dodajemy sól. Do wrzącej wody wrzucamy partiami pierogi, gotujemy od momentu wypłynięcia 2 minuty.Wyciągamy pierogi i kładziemy na durszlaku do odcedzenia wody.

pierogi ruskie

Do posypania pierogów:

Na patelni z odrobiną oliwy wrzucamy pokrojony w kostkę boczek wędzony. Jak już boczek będzie lekko podsmażony wrzucamy cebulkę i smażymy, aż wszystko ładnie się zarumieni.

I wersja pierogów ruskich: ugotowane pirogi wykładamy na talerz i polewamy tłuszczem z boczkiem i cebulką

II wersja to : ugotowane pierogi kładziemy na patelnię na której smażył się boczek i cebula. Do smażenia pierogów wykorzystać tłuszcz od wysmażonego boczku i cebuli. Cebulę i boczek odsączony wykorzystać do posypania pierogów jak już  będą zarumienione.

pierogi ruskie z wysmażonym boczkiem i cebulą

Pierogi są pyszne, smacznego