Takie pierogi zawsze powinny być w naszych zamrażarkach, są super. Dzięki babuni mojej synowej już nie szukam innego przepisu na pierogi. Ten który dostałam od niej jest super. Natomiast co do farszu jest to bardzo stara receptura.

pierogi domowe

Uwielbiamy pierogi, zawsze jak robię je to wszystkie znikają w mgnieniu oka. Są pyszne, polecam Można je przygotować wcześniej i będą już gotowe na Święta Bożego Narodzenia. Nie wyobrażam sobie tych świąt bez pierogów.

pierogi z mięsem

Ciasto na pierogi – wykonanie tak samo jak na pierogi z jagodami które są na moim blogu. Zawsze już robię z tego przepisu ponieważ uważam że są najlepsze. Mam ten przepis od babuni mojej synowej. Patrz tu Pierogi z jagodami przepis od babuni 😉

Nadzienie – cebulkę pokroić drobno i obsmażyć na masełku na złoty kolor.  Zdjąć z patelni. Mięso ugotować w osolonej wodzie, najlepiej w bulionie. Jak mięso jest już ugotowane zmielić przez maszynkę razem z cebulką.   Na tej samej patelni obsmażyć pokrojoną drobno wątróbkę i smażyć do momentu aż wątróbka z zewnątrz się przesmaży i straci kolor surowizny. W środku musi być lekko surowa.   Zmielić  wątróbkę tak jak mięso.  mięsa. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz musi mieć intensywny smak. Wlać do masy wywar, wymieszać i odstawić na 30 minut. Gdyby zostało trochę farszu możecie go również zamrozić i zostawić na następny raz lub wykorzystać go jako farsz do kurczaka. Na przykład udek z kurczaka.

Formowanie pierogów – ciasto rozwałkować cieniutko. Za pomocą dużej filiżanki wycinać kółka. Na każdym kółku położyć porcję farszu i zlepić jak wszystkie pierogi. Pierogi rozłożyć na obsypanej mąką stolnicy. W ten sposób lekko się osuszą.

Jeśli chcecie je zamrozić to proponuję tak lekko osuszone pierogi położyć na tacce obsypanej mąką i włożyć je do zamrażalnika. Układać pojedynczo. Po 30 minutach odwrócić pierogi na drugą stronę w zamrażarce. Jak już są zamrożone to zdjąć z tacki i włożyć do woreczków. Jak będziecie mieli na nie ochotę to wystarczy je wyjąć z lodówki i ugotować w osolonej wodzie.

Takie pierogi można obsmażyć na maśle i obsypać obsmażoną pokrojoną drobno cebulką i boczkiem.