Pierogi to coś co my Polacy bardzo lubimy. Tym razem zrobiłam z kaszą. Pycha

pierogi

Ciasto na pierogi znajdziecie tutaj – Pierogi z jagodami przepis od babuni 😉 Ciasto to jest rewelacyjne, nie ma co szukać innego 🙂

pierogi inaczej

Nadzienie – woreczek kaszy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kaszę wyjąć z woreczka i  ostudzić.

Suszone grzyby zalać wrzącą wodą, tylko tyle żeby były przykryte. Zostawić tak na godzinę w zamkniętym naczyniu. Na patelni roztopić masło dodać posiekaną drobno cebulkę, chwilkę smażyć. Cebula musi się lekko zarumienić, wtedy dodać pokrojone drobno pieczarki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć, aż cały płyn z grzybów wyparuje. Suszone grzyby posiekać drobno i dodać do kaszy razem z wodą.

Na patelnię wrzucić kaszę z suszonymi grzybami i jeszcze chwilkę podsmażyć. Sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić. Smak musi być wyrazisty i lekko ostry. Wszystko zmiksować przez maszynkę do mielenia mięsa, ale z dużymi dziurkami. Nie jest to konieczne, ale farsz się lepiej nakłada.

pierogi

Wykonanie – ciasto na pierogi rozwałkować na mocno podsypanej mąką stolnicę. Wycinać kółka, nałożyć farsz i dokładnie zakleić

Do gotującej się wody wrzucać pierogi i gotować 2 minuty. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i rozłożyć na stolnicy. Lekko muszą się osuszyć.

Przygotowanie boczku – rozgrzać patelnię, dodać odrobinę oleju i smażyć pokrojony boczek w kostkę. Tłusta część boczku powinna się stopić. Dodać posiekaną cebulkę i smażyć, aż cebulka zmięknie. Zdjąć wszystko z patelni i przykryć.

Na tej samej patelni obsmażyć obgotowane pierogi na złoty kolor z dwóch stron.

Podawanie – podawać obsmażone pierogi polane przypieczonym boczkiem z cebulką.

Pycha smacznego.