Pierogi są pyszne, uwielbiam je na wszystkie sposoby, słodkie, wytrawne

pierogi z mięsem

Ciasto – na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać część gorącej wody, dodać żółtko i roztopione masło. Rękoma zagnieść ciasto na gładką masę i dodawać resztę wody podczas ugniatania. Ugniatamy około 10 minut, dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie, a po przekrojeniu powinniśmy zobaczyć wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem. Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na 30 minut. Następnie rozwałkować ciasto i wykroić foremką okrągłe placuszki.

pierogi mięsne

Nadzienie- ugotować mięso z kurczaka w małej ilości wody. Lepiej użyć mięso z kością ponieważ mięso jest bardziej soczyste, piersi kurze są bardziej suche. Do wody dodać marchewkę , pietruszkę,pieprz czarny, cebulę,  osolić do smaku. Jak ugotujemy w takim rosołku smak mięsa będzie dużo lepszy. Wyjąć mięso z rosołku, lekko przestudzić. Mięso oddzielić od kości i przepuścić przez maszynkę. Cebulki posiekać drobno i obsmażyć na patelni z roztopionym masłem na złoty kolor. Dodać do mięsa i doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania. Jeżeli wywar jest zbyt suchy można dodać trochę wywaru. Nałożyć farsz na każdy placuszek ciasta i skleić boki dokładnie.

pierogi domowe

Wrzucamy pierogi do gotującej i osolonej wody i gotujemy 3 minuty, lekko zamieszać. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.

Dodatkowo- patelnie rozgrzać i wrzucić pokrojony drobno boczek, smażyć na niskiej temperaturze, aż powstaną skwarki. Jak już boczek będzie prawie gotowy dodać pokrojoną cebulkę i smażyć, aż nabierze złotego koloru, często mieszać.  Zdjąć z patelni boczek i cebulkę, pozostawić trochę tłuszczu, położyć pierożki i obsmażyć z dwóch stron. Położyć na talerz i obsypać boczkiem z cebulką.

Pierogi są pyszne.