Bardzo dobre ciasto na pierogi, łatwo się je robi, bardzo łatwe do rozwałkowania. Pierogi są bardzo delikatne i pyszne.

pierogi z twarogiem

Twaróg zmielić w malakserze, dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy, dokładnie zmiksować na gładką masę.

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać olej i żółtko, zamieszać rękoma. Następnie sukcesywnie dolewać gorącą wodę. Zagnieść ciasto na , musi być gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do miski, przykryć i zostawić na 30 minut.

Thermimix – wszystkie składniki ciasta wrzucić do naczynia miksującego, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał

Reszta tak samo.

pierogi z owocami

Dobrze wyrobione ciasto po rozwałkowaniu, można podnieść i nie będzie się rozrywać.  Z cienko rozwałkowanego ciasta wykroić okrągłe placuszki. Na każdy krążek położyć masę serową, złożyć na pół i dokładnie skleić. Przykryć pierogi ręczniczkiem kuchennym, żeby pierogi nie przeschły.

pierogi z twarogiem

W dużym garnku zagotować wodę, osolić, wlać odrobinę oleju. Pierogi wrzucić do gotującej się wody i gotować 3 minuty. Wyciągnąć łyżką cedzakową i położyć na durszlaku.

pierogi z malinami

Maliny zmielić za pomocą blendera, dodać cukru do smaku. Jeśli nie lubicie tych pestek z malin, przetrzeć maliny przez sitko. Polać sosem pierogi.