Ja zawsze piekę duży kawałek mięsa , mam wtedy na dwa lub trzy dni obiad. Jestem teraz tylko z mężem więc starcza nam na dłużej.

indyk w sosie

Mięso umyć osuszyć, u góry ponacinać tak żeby utworzyła się kratka. Natrzeć mięso solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. W nacięcia włożyć kawałeczki czosnku.

Włożyć mięso do żaroodpornego naczynia, polać olejem, rozsmarować na całej powierzchni.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220C i piec tak długo aż mięso zbrązowieje, wtedy dorzucić pieczarki i wlać wodę, przykryć naczynie. Zmniejszyć temperaturę do 200C i piec 40-50 minut. Przewrócić pieczeń podczas pieczenia dwa razy, mięso nie będzie suche. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrywkę, żeby góra się spiekła i nabrała koloru, około 15 minut przed końcem. Ciężko tak dokładnie określić czas pieczenia, zależy to od mięsa, czy młode itp. Ja sprawdzam starym sposobem odkrawam tzw. piętkę i wiem czy jest jak lubię.

pieczeń z indyka w sosie

Podawać z ziemniakami i warzywami. Sos jest pyszny, jeśli lubicie możecie sos zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości zimnej wody. Wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu, wymieszać i zagotować.

pieczem z sosem i pieczarkami

Smacznego