Ja zawsze piekę duży kawałek mięsa , mam wtedy na dwa lub trzy dni obiad. Jestem teraz tylko z mężem więc starcza nam na dłużej.
Mięso umyć osuszyć, u góry ponacinać tak żeby utworzyła się kratka. Natrzeć mięso solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. W nacięcia włożyć kawałeczki czosnku.
Włożyć mięso do żaroodpornego naczynia, polać olejem, rozsmarować na całej powierzchni.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220C i piec tak długo aż mięso zbrązowieje, wtedy dorzucić pieczarki i wlać wodę, przykryć naczynie. Zmniejszyć temperaturę do 200C i piec 40-50 minut. Przewrócić pieczeń podczas pieczenia dwa razy, mięso nie będzie suche. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrywkę, żeby góra się spiekła i nabrała koloru, około 15 minut przed końcem. Ciężko tak dokładnie określić czas pieczenia, zależy to od mięsa, czy młode itp. Ja sprawdzam starym sposobem odkrawam tzw. piętkę i wiem czy jest jak lubię.
Podawać z ziemniakami i warzywami. Sos jest pyszny, jeśli lubicie możecie sos zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości zimnej wody. Wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu, wymieszać i zagotować.
Smacznego
Lucyna
8 marca, 2017 o 14:59
Poezja! Sosik palce lizać.
Zastanawiam się jak to było przed Twoim blogiem:)))
Dzięki i pozdrawiam.
Maria Gorlik
8 marca, 2017 o 15:32
Cieszę się że smakowało, pozdrawiam serdecznie 🙂
Anonim
6 listopada, 2017 o 18:05
Moje pytanie,
czy filet jest ze skórą czy bez.
Pozdrawiam,
Mateusz
Maria Gorlik
6 listopada, 2017 o 18:55
Możesz zrobić ze skórą lub bez. Ja mam bez skóry. Jeśli zrobisz ze skórą to trzeba ją ponacinać. Pozdrawiam serdecznie.
Anna
7 listopada, 2017 o 19:45
Pani Marto –
Ile dolać wody do mięsa. Czy można dodać cebulkę.
Pozdrawiam,
Anna
Maria Gorlik
8 listopada, 2017 o 08:58
Witam, można dodać cebulkę. Ja zawsze wlewam na oko. Warstwa wody to 2cm licząc od na naczynie. To jest tak grudni powiedIeć, tylko do pieczenia nie biesz zbyt dużego naczynia. Bo wtedy sos będzie jak woda. Naczynie musi być trochę większe jak mięso. Pozdrawiam
Jeśli jeszcze jakieś pytania i chętnie pomogę.
maciek 122
16 czerwca, 2018 o 23:33
to mięso nie jest indykiem na zdjęciu
Maria Gorlik
17 czerwca, 2018 o 14:48
Zgadzam się to jest biodrówka. Pozdrawiam
Ania
20 stycznia, 2023 o 01:01
A pieczarki tylko pokroić i wrzucić czy podsmażyć?
Maria Gorlik
20 stycznia, 2023 o 15:58
Nie trzeba smażyć pieczarek, tylko pokroić i dodać do mięsa. Pozdrawiam
Albin
4 września, 2023 o 16:50
zajebiste mięska
Maria Gorlik
18 września, 2023 o 12:16
Dziękuje, super