Bardzo dobre, dietetyczne danie. Ostatnio szukam mniej kalorycznych dań na obiad, ale muszą też być dobre i takie też jest to danie.

indyk z cukinią

Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w cienkie paseczki. W małym garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej wody wrzucić paseczki cukinii. Gotować minutę, odcedzić. Trochę wody zostawić do podlania mięsa około 1/2 szklanki.

Pierś z indyka umyć osuszyć i pokroić w cienkie paski. Doprawić solą, pieprzem i papryką słodką lub ostrą.

indyk

W miseczce wymieszać miód z musztardą i sokiem z cytryny. Wrzucić mięso do marynaty, dodać sezam i dokładnie wymieszać. Zostawić na 15 minut.

Rozgrzać olej w woku dodać posiekaną cebulkę i czosnek, smażyć chwilkę do momentu, aż cebulka straci kolor surowizny. Dodać mięso z marynatą i smażyć 1 minutkę, co chwilkę mieszając.

indyk z sezamem

Wrzucić cukinię, dodać przecier pomidorowy, podlać wodą w której gotowała się cukinia.  Smażyć chwilkę, mieszając. W razie potrzeby doprawić do smaku. Obsypać dodatkowo odrobiną sezamu. Gotowe można jeść.  Smacznego.

Można to dnie podać z ryżem, będzie wtedy bardziej treściwe.