Uwielbiam szparagi, szczególnie jak jest na nie sezon. Wtedy są świeże i bardzo smaczne. 

piersi kurze ze szparagami

Wykonanie – szparagi obrać i odłamać zdrewniałe końcówki. Zdrewniałe końcówki ja wrzucam do lnianego woreczka i dodaje do potrawy do gotowania. Następnie je wyrzucam, ponieważ są łykowate i twarde. Smak z nich zostaje.

Marchewki obrać i pokroić w cienkie talarki. W małym garnuszku z osoloną wodą gotować marchewki 2 minuty. Następnie odcedzić.  Jak macie młode marchewki to nie trzeba tego robić. Łodyżki koperku związać, a górę pokroić drobno.

piersi kurze

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić wszystkimi przyprawami. Położyć mięso do żaroodpornego naczynia. Do naczynia wrzucić również pokrojone na kawałki szparagi, marchewkę, łodyżki koperku. W śmietanie rozmieszać mąkę, serek topiony, połowę posiekanego koperku i kostkę rosołową. Zalać tym mięso i warzywa.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 20 – 25 minut. Mięso musi być upieczone.

Na koniec obsypać pozostałym koperkiem i gotowe.

Podawać z makaronem lub z pieczywem. Idealne danie na imprezy. U mnie tak szybko zniknęło i było za mało 🙂