Podobny sos już mam, ale tym razem mocno czosnkowo – ziołowym smaku. Taki sos będzie idealny do pizzy, makaronów itp. Można też powiedzieć że jest to swojski keczup. 

sos z cukinii

Papryki umyć i pokroić w kostkę, cukinię umyć, wyskrobać środek z pestkami i wyrzucić je. Następnie  również pokroić cukinię w kostkę. Cebulę obrać i pokroić drobno. Chilli można dodać mniej, zależy jak bardzo ostro lubicie. Na koniec zawsze można dodać chilli, gdyby było za mało ostre. Wszystko wrzucić do dużej miski i obsypać solą, wymieszać. Zostawić tak na 2 godziny. Odlać płyn.

sos z cukinii

Po dwóch godzinach wrzucić wszystko do dużego garnka. Dodać cukier i gotować 30 minut.

Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i gotować następne 30 minut. Nie zapomnieć o mieszaniu.

Lekko przestudzić i zmiksować. Sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić solą i chilli.

Zmiksowany sos wlać do słoiczków, zakręcić przykrywki i pasteryzować 20 minut.

Smacznego.