Ciasto możecie zrobić z podwójnej porcji, jest to porcja na jedną okrągłą pizzę o średnicy około 30 cm.

pizza

Przygotowanie ciasta – w garnuszku rozmieszać drożdże w ciepłej wodzie, dodać szczyptę soli, cukier, łyżkę mąki , przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić w środku wgłębienie, wlać wyrośnięte drożdże, Zagnieść ciasto , żeby uzyskało sprężystą konsystencję. Rozwałkować ciasto, boki lekko zawinąć, posmarować lekko oliwą i odstawić na 15 minut, żeby ciasto odpoczęło.

Przygotowanie sosu pomidorowego: Do garnka wlać pomidory z puszki dodać ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, przecier pomidorowy, oregano, szalotkę, doprawić do smaku solą i pieprzem i chilli.Zagotować, następnie zmniejszyć temperaturę i gotować mieszając do momentu aż nadmiar płynu wyparuje a sos uzyska gęstą konsystencję. Posmarować pizzę  tym sosem.

sos pomidorowy

W garnku z małą ilością wody z odrobiną soli gotować cebulki pokrojone w talarki do momentu aż zmiękną. Odcedzić i ułożyć na pizzy.

pizza z cebulą

Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 15-20 minut. Pięć minut przed końcem ułożyć na całej powierzchni plasterki mozzarelli.

domowa pizza

Smacznego