Polecam bardzo, są pyszne i delikatne. Umilą Wam poranek, śniadanko będzie pyszne. Z tej porcji wychodzi 15 placuszków.

Przygotowanie jabłek – jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub jak ja na tarce ze strony gdzie kroi plasterki. Można też pokroić w grube plastry.

Wykonanie – oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy, mąkę, proszek do pieczenia, mleko – zmiksować na gładką masę. Do tak przygotowanej masy dodać jabłka.  Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.

Wykonanie w thermomix

  • do naczynia miksującego dodać białka, nałożyć motylek, ubijać 3 minuty, obroty 3,5
  • wyjąć ubite białka z naczynia, zdjąć motylek, dodać pozostałe składniki oprócz jabłek, zmiksować czas 1 minuta, obroty 5
  • dodać jabłka i wymieszać już kopystką
  • na koniec ubite białka, mieszamy kopystką bardzo delikatnie