Już nie muszę Wam mówić że uwielbiam takie śniadania. Kto tu wchodzi częściej szybko to zauważy, jak często się pojawiają słodkie śniadania. Takie placuszki to nie tylko śniadania, mogą być na obiad lub kolację. Z tej porcji wychodzi 14 placuszków. 

placuszki drożdżowe

Wykonanie – do kubka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i połowę letniego mleka. Wymieszać i odstawić aż drożdże zaczną pracować. Na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Teraz wrzucić wszystkie pozostałe składniki i drożdże do malaksera. Masło musi być rozpuszczone i letnie dodać do pozostałych składników. Użyć pulsacyjnego wyrabiania ciasta i dokładnie rozmieszać. Można zrobić to łyżką drewnianą i dokładnie połączyć składniki. Ostawić ciasto na 15 minut do wyrośnięcia.

placuszki

Smażenie – na patelni rozgrzać olej, mocno. Następnie zmniejszyć ogień. Dużą łyżką nakładać porcje ciasta. Smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obydwu stron. W smażeniu są bardzo łatwe. Placuszki podczas smażenia jeszcze rosną.

Serwowanie – podawać z sosem klonowym, bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem. Tu już możecie podawać według waszych upodobań.

placuszki

Wykonanie w thermomix

  • do naczynia miksującego wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki, połowę letniego mleka, podgrzewać, temperatura 37 C, obroty 0,5, czas 1 minuta
  • zostawić do momentu aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki
  • rozpuścić masło, lekko przestudzić i dodać do drożdży
  • dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto czas 1 minuta, interwał
  • zostawić aż wyrośnie, około 15 minut
  • reszta jak wyżej

placuszki