Moje ulubione śniadanie, smacznego.
Żórawinę zalać wrzącą wodą i zostawić na chwilkę.
Wykonanie – białka ubić na sztywną pianę, odłożyć. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na piankę. Dodać mąkę i śmietanę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Masa musi być gładka i bez grudek. Dodać białko, banan pokrojony w plasterki, odsączoną żurawinę. Delikatnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
Smażenie – łyżką nakładać porcje ciasta. Smażyć na średnim temperaturze na złoty kolor.
Podawać posypane cukrem pudrem i polane syropem klonowym. Z tej porcji wyszło 10 placuszków.
Wykonanie w thermomix
- do naczynia miksującego włożyć motylek, dodać białka , ubijać 2 minuty, obroty 3,5
- wyjąć ubite białka do miseczki
- do naczynia miksującego z motylkiem dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, ubijać 1 minuta, obroty 3,5
- zdjąć motylek, dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę, wymieszać 1 minuta, obroty 6
- zdjąć ciasto z boków naczynia, zmiksować 10 sekund, obroty 6
- dodać ubite białko, odcedzoną żurawinę, plasterki banana i delikatnie wymieszać
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.